MAHALLENİN KİMLİĞİ:

Mahallenin Adı  :Halife Sultan,

Yeri ve sınırları :Hisar, Gülcü, Gülevler, Halıkent mahalleleri ile komşudur. Ispartanın güneyine düşmektedir.

Yerleşim yeri tarihi itibarı ile henüz 15-20 yılı geçmeyen sürede geliştirilmiştir. İlk önce kimlerin yerleştiği yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda ilk önce Hacı Mustafa ZEYBEK, Mustafa SARIİDRİS, Enver ERGİN Aileleri gelip 1960 yılında yerleşmişlerdir. Mahallenin adı Halife Sultan olarak geçmektedir. Bu isim mahallenin güneyindeki Türbeden gelmektedir. Mahalle halkı ortak malların yapımında yardımlaşmıştır. 1966-1967 yıllarında kurulmuş olan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği faaliyet göstermiştir. (Okul, Camii, Kur'an Kursu, Kanalizasyon) adı geçen işletmelerde mahalle halkından Hacı Zeybek denilen zaat her zaman öncülük etmiş, para yönünden çok destekte bulunmuştur.

1963 yılında İlkokul Yaptırma ve Öğrenci Koruma Derneği adı altında tüzüğü hazırlanan dernek çalışmalara başlamıştır. Derneğin kurucuları (Şükrü ÖNDER, Süleyman AKYOL, İbrahim BİLGİÇ, Süleyman ERCAN, Ömer BİLGE, Süleyman BİLİCİ)'dir. Dernek Yasal olarak çalışmaya başladığında Mustafa SARIİDRİS, Şükrü ÖNDER, Osman KAMÇIOĞLU, İbrahim KAYA, İbrahim DALDAL, Mustafa DUVAR, Enver ERGİN, Bayram ERGİN, Osman AKYOL, SüleymanAKYOL, Ali UZAL, H.Ali GÖKDOĞAN, Hamit SARI, Mehmet ŞENLİ, Emin ERYİĞİT, Mustafa Ali SOYLU, Mustafa YÜZGÜL, Musa DEVECİ, Salih GÜMÜŞTEPE, Mustafa ÇALIŞIR, Şaban AKYOL, Hüseyin ERCAN, Hasan ERGÜN, Mehmet SALATAN isimli hatırlayamadığımız hayır severler kuruluşundan yapımına kadar destek vermişlerdir. Kuruluşundan 8 yıl sonra çalışmaları gerçekleşen okul yeri istimlak ve yapım kararı alındığından itibaren faaliyetlerini artıran mahalle halkından mali ve bedeni bütün güçlerini seferber ettikleri görülmüştür. Atila SÜLDÜR, İbrahim BİLGE adlı kişilerin okul yeri istedikleri bilinmektedir. 1976-1977 yılında Valilik  Milli Eğitim, İl Encümen Üyeleri, Belediye, Özel İdare ile kurulan sıkı temaslar yardımlar sağlandı. İstimlak sağlanamadı. 25.01.1977 Salı günü Milli Eğitim Taktir Komisyonu ve Mülk sahipleri Okul yeri mahalline gelerek tetkikler yapıldı. Yeri tespit edildi. Dernek her türlü güçlere karşın çalışmalarını sürdürdü. 17 Temmuz 1978 tarihinde yapımına devam edilen Okul yapımı ihtiyaçları için yardım kampanyası başlatıldığı bilinmektedir. 1978-1979 Eğitim-Öğretim yılında hizmete açılan okulun sıra, masa, dolap, tahta gibi okulu teslim alınken gözden kaçan bazı eksik bazı eksikliklerin tamiratları akan yerleri, pencere tamiratı gibi yerler dahil okulun ihtiyaçları giderilmeye başlandı. Dernek ve Mahalle idare heyeti ihata duvarı yapımı faaliyetine geçildi. Y.S.D.'den greyder, dozer getirilip okul bahçesi tasviye edildi. Duvar yeri kazdırıldı. D.S.İ.'ne  müracaat edilerek kum ve çakıl getirildi. Sayın Mehmet KOÇ ve Ömer BİLGE Taş ve kum gibi ihtiyaçların karşılanmasında büyük emekleri geçmiştir. İbrahim BİLGE'nin kereste ve okulun çerçeve, çıta ihtiyaçlarını karşılamada büyük emekleri olmuştur. Aynı yıl okulun önüne beton dökülmüştür. Mahalle halkı okulun adı önce Halife Sultan İlkokulu daha sonra oy birliği ile Zübeyde  Hanım İlkokulu olarak adlandırılmıştır. Okulun kuruluşunda emeği geçenleri minnetle anıyoruz.

Yayın: 26.09.2017 - Güncelleme: 06.12.2019 14:14 - Görüntülenme: 1689